Close

Как започна всичко

Може би от 7-8 годишна имам себореен дерматит, който напомня за себе си в най-добрия случай веднъж на 2 год. Преди 3-4години получих най-голямата криза! Неконтрулируем косопад, суха като слама коса, толкова сърбящ скалп, че докато спя ноктите неуморно продължават да дълбаят търсейки облекчение и на сутринта раните по скалпа са абсолютното доказателство за среднощната инвазия! 

Боже, колко много пъти съм попадала в една от тези ситуации, но истинският кошмар беше 2018/19година, когато всичко се случи едновременно – загубих близо 30-40% от косата си, това което остана …. на нищо не приличаше…дори в момента само споменавайки за тогава искам да заровя пръст в главата.

“Защо все на мен?!” кънтеше в цялото ми същество, докато сменях кабинет след кабинет и доктор след доктор. Не получих категоричен отговор, но за сметка на това винаги имах рецепта за лечение?! Въпреки недоверието и съмненията, следвах инструкциите, но слава богу не спрях до там, а напротив продължих в търсенето на първопричината, както и на всякакви алтернативи за грижи и лечение. 

Не съм и подозирала до къде ще ме доведе това ‘разследване’, камо ли за резултатите, които ще постигна след време.

Коя съм аз?

Казвам се Димитрина и винаги се представям така: подавам ръка, хващам хубаво, стискам здраво и казвам “приятно ми е, Диди”.
Тук обаче ще съм curly Dee, защото центърът дори няма да съм аз, а онова що расте игриво на главата ми 😉
Актриса съм по душа и професия, което определено помогна в приключението, наречено “коса”, давайки ми възможността да пътувам и срещам много хора от цял свят. Така и чух за първи път за фризьорски салони и продукти само за къдравелки.

Научих, че фразата “измий 2 пъти” е ПР трик за по-голяма продажба, а не винаги необходимост.
Научих, че повечето дерматолози предлагат продукти като дистрибутори, зависи с коя фирма имат уговорка.
Научих, че има три основни вида порьозност на косата и че някои късметлии могат да имат миксирана. Научих, че линията за къдрава коса на различните марки, изобщо не значи, че е подходяща за къдрици.
Научих, че видът къдрици може да се определи и понякога чупливата коса с правилните продукти и следването на Curly Girl Method може да се накъдри повече.
Научих, че къдравата коса може да се мие само с балсам, дори това е в основата на Curly Girl Method, но не всяка коса го понася.
Научих, че Curly Girl Method е все още непознат за повечето професионални салони. Дори и да са чували, не го практикуват.


Тъй като споменах за метода няколко пъти, вече е време да обясня – това е грижа за естествените къдрици с два основни продукта: балсам за миене (co-wash) и гел за стилизиране. Създателка е Lorraine Massey и нейната книга Curly Girl: The Handbook се превръща в основен наръчник за къдрави момчета и момичета по целия свят. Разбира се много успяват да следват дословно стъпките, но няма как един метод да е универсален за всички.
В случая, аз ще ви разкажа за опита ми и как адаптирах метода, как възстанових косата си и най-вече възвърнах къдриците. Ще ви покажа техники за стимулиране, стилизиране и максимално хидратиране.


Няма значение пол или възраст, няма значение дали сте с леко чуплива или много къдрава коса. Всичко, от което имате нужда са – вашите собствени ръце, одобрени продукти и да “слушате” какво ви казва косата, ако искате да постигнете вашия hair’s maximum potential.
Това е като за начало. Запретвайте ръкавите и curl on!