Close

CGM за начинаещи

Искате да следвате Метода, но не знаете как и откъде да започнете? Нека ви помогна като ви запозная с различните свойства на косата. Всяка коса е специфична и се нуждае от съответна грижа (това и малкият ми син го знае), но как сами да разберем каква е тя? Лесно, започвайки с петте основни характеристики.

5те основни характеристики на косата

1. Порьозност или porosity.

Сега, представете си три цедки с различен диаметър на дупките. Тези малки, празни пространства позволяват на дадена течност да премине по-бързо или бавно. Начинът, по който преминава течността, зависи от порьозността на материята (коса/кожа). 
Как го написах, а?
Най-общо казано, porosity се дели на три вида – ниска, средна (нормална) и висока. Има и коси, които съчетават в себе си повече от един вид. 
Та, свойството на косата да абсорбира и задържа вода и водоразтворими продукти, зависи от порьозността.

2. Еластичност или elasticity.

Косата е съставена от около 95% протеин, наречен кератин, който всъщност поддържа еластичността и я прави силна. Балансът между протеин и влага позволява на косъма да се разтегне и върне в първоначална позиция, но ако сте в дисбаланс, тогава опциите са две:

– косъмът се разтяга ‘безкрайно’ и в един момент се къса
– косъмът не се разтяга и директно се къса

В първия случай няма достатъчно протеин, а във втория има твърде много.

3. Плътност или hair thickness.

Фин, среден или плътен е отделният косъм? Това е доста важна характеристика, чиято дебелина няма нищо общо с това, дали косата е чуплива или къдрава. Определянето на плътността ни дава информация за пластичността на косъма, което пък подсказва колко лесно или трудно се поддава на моделиране и съответно, кои са най-подходящите продукти за дадената структура. Примерно, финият косъм има излишък от пластичност и трудно запазва формата. А пък, плътният има нужда да се омекоти, за което помагат различни съставки в продуктите.

4. Гъстота или density.

Количеството коса също се дели на три вида – рядка (изобщо не ми харесва тази дума), средна и гъста. Дори и да сте с фин косъм, то не значи, че имате рядка коса, както и обратното. Ако, скалпът ви е лесно видим през косата, то определено сте към групата на рядката коса. Ако, изобщо не виждате път на главта си, то тогава сте с гъста коса. Ако, сте някъде по средата, то тогава имате средна плътност.

5. Видове букли или Curl Type.

Поради химически или топлинни манипулации, неправилни продукти и т.н., няма да е лесно да се определи още от началото, какъв е типът къдрица, но това не е толкова страшно. Предните характеристики са абсолютно достатъчни да започнете метода. Така или иначе, типът ще  се променя във времето. Дори с “излекувана коса”, всеки път след миене и прилагане на различни техники, те могат да изглеждат различно. 
Типът къдрици варират от 2А до 4С, разбира се номер 1 е абсолютно права и не влиза в нашия къдрав журнал. Числата индикират следните категории:

2 (вълнообразна/wavy) гъвкава и еластична, структурата може да бъде фина, средна или плътна и има видим S модел;
3 (къдрава /curly) има спираловидна форма, която може да варира от едри букли до стегнати, структурата отново варира от фин косъм до плътен;
4 (ситни къдрици /coily/kinky) или афро пружинки, структурата и тук може да е различна, обикновено тези коси са доста гъсти и сухи;

Буквите А/В/С индикират подкатегории, които се отнасят за диаметър на вълната, къдрицата или пружинката. А е най-широкият, В е средният и С най-ситният модел. 
Една коса може да съчетава не само различен тип букли, но и порьозност, и плътност и гъстота. И, въпреки че звучи сложно – не е.
В основата на всичко е балансът. Овладеете ли именно него, всичко ще се случва по-бързо, с по-добри резултати и повече доволство не само за косата, но и за душата. 

Добре дошли в клуба на естествените къдрици!
Curl on
by Curly Dee

Метод на къдравото момиче
X
Сподели:
Copy link