Close

Как да разпознаем истинската коприна?

В миналата статия за коприната изброих причини защо да спите на това естествено влакно, което няма еквивалент в природата и което също така наричат втората кожа на човешкото тяло. В днешното думословие ще споделя още тайни плюс наръчник, с който ще знаете как да избирате коприна, за да не се приберете със… сланина хахахах (само това се сетих като рима), но да кажем сатен.

Сатенът не е коприна!

Това е изкуствена материя, която е гладка, да и има блясък, да, но няма нищо общо с коприната и не припокрива нито едно от нейните предимствата. Той съдържа в себе си различни влакна, част от които са полиестер или найлон, които са производни на нефта или просто са направени от химикали на петролна основа.

Как се произвежда коприната?

Черничевата коприна е най-висококачествената коприна на планетата Земя. Идва от диетата на бубите Bombyx mori, която се състои изключително и само от черничеви листа. Най-фината коприна в света се отглежда и изтъкава в Китай повече от 4000 години. В цялата страна има ферми за черници, където хиляди буби не ядат нищо друго освен листа от черница. Тя е с високо съдържанието на серицин и протеин за разлика от дивата коприна.

Знаете ли, че

Копринената нишка от черница е по-здрава дори от стоманено влакно със същия диаметър и понякога един пашкул може да извади влакно с дължина почти километър и половина!?!

Препоръки 😇

Подходяща е за всяка възраст, включително и новородени, за всеки пол, кожа и коса. Ако сте с къдрава коса, особено важно е да се сдобиете с такъв аксесоар. Предполагам знаете, че този тип структура на косата е различна от правата. Първо по формата на фоликулите, които са извити, за разлика от кръглата форма на права коса, но и по начина, по който косъмът излиза от скалпа, демек под ъгъл. Това прави много по-трудно задържането на влага и е предпоставка за сухота, фриз и накъсване.

Защо да забравите за памучната калъфка?

Защото памукът е естествено абсорбиращ и познайте какво прави с косата и кожата, докато спите. Да, това е плат на растителна основа, но дори и в най-фината си форма пак издърпва и пили косата, а това значи изтъняване и накъсване.

Имайте едно на ум!

Ако дадена калъфка е на цена под 50-60 лева, тя не е 100% коприна, а някакъв друг материал. Може евентуално да намерите в този диапазон, но тя ще е с много ниско качество и примеси, а не с естествено черничево влакно. Спането върху копринена калъфка за възглавница е прекрасна инвестиция, но когато купувате – внимавайте и четете описанието на продукта!

Какво казват етикетите 🧐

Разбирането на това, което се казва в описанието е от съществено значение преди закупуването на висококачествена копринена калъфка. Най-важното в производството на калъфки е теглото – momme и качеството. 

  • Тегло– стандартна единица за тегло на плат, така че колкото по-нисък е броят, толкова по-тънка е тъканта. Примерно за аксесоари, халат или пижама броят momme 19-22 е отличен. Когато става въпрос за спално бельо нито прекалено леко, нито твърде тежко (например 25-30 momme) се избира, но не забравяйте и тук е до предпочитания. Ако искате да сте точно в златната среда, тогава – 22 momme, което е магическото число за оптимална дълбочина и издръжливост.
  • Качество – то се оценява с A, B или C, като клас A е най-висококачествената коприна (дълги перлени нишки от пашкули). Тези имат и подкатегории – клас A се предлага в A, 2A, 3A, 4A, 5A и 6A, като 6A е с най-високото и фино качество, предлагано на пазара. 

Грижата:

Споменах многократно за ефекта на коприната спрямо кожата и косата, но нищо не споменах относно нейната грижа! Много лесна поддръжка:

  • могат да се перат на ръка и съхнат за нула време;
  • могат да се перат в машина, на нежна програма и без центрофуга;

Някои перални машини са леко злобни и понякога закачат, късат, тогава е хубаво да се сложи в мрежа и използвайте перилен препарат без ензими.

Гледайте за:

От хиляди години коприната е най-ценената и луксозна тъкан на Земята и ако сте решили, че ще се наградите с това удоволствие, уверете се, че:

  • има етикет 100% Черничева коприна или по-често срещаното 100% Mulberry silk!
  • има етикет OEKOTEX® Standard 100, което значи екологично чиста!Това е глобална програма за тестване и акредитация, която определя стандартите за скрининг на вредни вещества в потребителския текстил.

Ако не виждате този етикет, тогава продуктът не е сертифициран като безопасен от вредни вещества. Всеки производител гордо слага тези обозначения, защото те имат тежест и значат много!


Всички продукти на Curlydee Silk са 100% Mulberry Silk и са сертифицирани по OEKO-TEX® Standard 100!
Гарантирано не съдържат никакви вредни вещества, включително токсини и дразнители.

Купи CurlyDee Silk днес

Related Posts
CategoriesБлогът

Интересни факти за коприната

Представете си сега една хипоалергенна, антибактериална, противогъбична материя, изградена от протеин, със същата структура като косата и кожата, и която НЕ отнема естествената влага, докато спим. Звучи чудесно, нали? А какво ползваме ние цяяяяял живот? Спим си на калъфки от памук или сатен, все материи, които на свой ред развъждат мини цивилизации от бактерии и напук на усилията ни през ...