Close

Eластичност и плътност на косата

Започвам с характеристиката еластичност. Здравата коса е способна да се разтяга и връща в първоначалната си форма като в мокро състояние това е около 50%, докато при сухо ~ 20%

От какво зависи? Баланс! Космите се състоят от 95% протеин (кератин) и влага, от които зависи еластичността. Ако, косата е в дисбаланс, тя губи своята гъвкавост и става крехка. При бързата загуба на влага (сух въздух, примерно) тя се дехидратира, което я прави по-малко еластична. Кутикулите стават по-уязвими, започват да се чупят, което води до загуба на протеин и съответно увеличава порьозността. Свойствата на еластичността се припокриват с тези на порьозността, защото и тук те се делят на три основни вида.

Един добър пример за преди и сега опознаването на косата

Ниска еластичност съдържа твърде много протеин, има усещане за ‘слама ефект’, косъмът не се разтяга и се чупи лесно.

Възстановяване – премахване на протеиновте продукти, докато косата се балансира. Набляга се на хидратацията, продукти на водна основа и deep conditioning маски. Но, не забравяйте, че крайностите водят до липса, така че не стойте твърде дълго там.

Средна еластичност или златната среда, където косъмът се разтяга умерено и се връща в първоначална позиция без повреда, косата е в баланс между протеин и хидратация.

Препоръка – поддържайте баланса между хидратация и протеин в терапиите и продуктите. И имайте едно наум – липсата на протеинови продукти, прекалената употреба на балсами за хидратация и deep conditioning, честото миене или стоене с мокра коса в продължение на часове, определено ще ви изкара от баланс.

Висока еластичност – съдържа твърде много влага и малко протеин, косъмът се разтяга много и в един момент се къса, безформена, безжизнена, много мека и пухкава коса.

Възстановяване – прибавят се протеинови продукти, особено във финалната част на ритуала – балсам без отмиване, крем или гел. Правете и протеинови терапии.

Трикчета

Ето, как да си помогнете в поддържането на хубавата хидратация, което ще доведе до по-добра еластичност и по-лесно управляема порьозност. От топлата вода cortex-ът набъбва, кутикулите се отварят и отдалечават. В това напрегнато състояние лесно се откъсват или чупят (от триене или разресване), което значи загуба на протеин. Може да предотвратите, като:

 • правите pre-poo с масла или балсам
 • преодолявате загубата на влага чрез протеинов или маслен филм
 • пазите косата от висока температура, слънце, вятър, сух въздух
 • прилагате протеинова терапия на коса, която толерира протеини 
 • deep conditioning на коса, която се нуждае от допълнително омекотяване и повече гъвкавост

Плътност, гъстота или density

Защо има значение?

Познаването на плътността помага не само за правилното третиране и тип прическа, но и за точните продукти. Използването на леки формули за коса с ниска плътност е за предпочитане, за да не се утежнява нито да изглежда мазна или безжизнена и сплескана. Косата със средна плътност се справя добре с леки балсами и с по-кремообразни (но не винаги). По-гъстите гелове и кремове обикновено са идеални за къдрава коса с висока плътност.

И тук, както при порьозността и еластичността, косата се дели на три вида:

Ниска (low/рядка) – няма нищо общо с плътността на косъма. Лесно виждате скалпа си, когато косата е на път. Ако сте в тази графа тогава: 

 • редовно мийте с ДПШ, за да избегнете натрупването
 • по-скоро избягвайте миене с “co-wash” и правете „low poo“ (шампоан без сулфати, който съдържа почистващи агенти наречени surfactants (повърхностноактивни вещества)
 • правете dirty deep conditioning вместо маски след шампоана
 • избягвайте продукти с много и тежки масла
 • ползвайте предимно леки продукти като пяна, мус, гел, шампоани и балсами за обем с уплътняващи агенти, за да не притеглят и сплескват косата
 • разреждайте leave-in или лосиона за коса при необходимост
 • нанасяйте стилизиращи продукти по дължините, не в корените
 • когато разбивате твърдостта на гела, правете го с копринен шал или минимално количество масло
 • оформяйте в тънки букли още, докато косата е мокра, за да избегнете опъване 
 • избягвайте дълга прическа, защото изглежда още по-рядка 

Средна (medium) плътност – може да се използват разнообразни продукти с по-леки или тежки формули, но най-добрите са тези, които подобряват текстурата, осигурявайки нужното количество влага за здрави и еластични букли.

Висока (high/гъста) – едва виждате скалпа си или не може да го видите изобщо. Обича тежки продукти (разбира се има изключения, особено косите с фин косъм) като кремове и масла. Ако сте с гъста коса и тънък косъм тогава:

 • deep conditioning – помага не само да се хидратира добре, но и омекотява косата, това улеснява поддържането, защото косата е по-управляема
 • колкото по-здрава, толкова по-плътни продукти харесва, експериментирайте и търсете различни варианти
 • разресвайте на секции с голямо количество балсам и едър гребен, четка или с пръсти
 • пробвайте да заключвате влагата с плътни масла, особено през зимата

Всяко едно свойство оказва влияние върху правилната грижа. Остава да ви разкажа за структурата и вида на косъма, чието знание ще ви насочи към подходящите продукти. Пак напомням, че дори и да видите дама с подобна на вашата коса, това не означава, че нейните и вашите нужди се припокриват.

Express curlself

by Curly Dee

X
Сподели:
Copy link