Close

Дебел, среден или фин?

Здравейте, драги ми букли! 

Няма да се разсейвам с  разни мисли, а директно скачам в темата за структурата на косъма, започвайки с пресен личен пример. Принципно, в предната част (тегля чертата от ухо до ухо) косата ми е не само по-рядка, но и по-фина, а останалата със средна плътност. През последните няколко месеца явно е започнала някаква драстична промяна и ето, че вече всичко що расте е с тънка структура. В началото не се усетих, само забелязах, колко трудно ми е да я “вкарам в релси”, но нямах време и желание да й обръщам внимание. Знам, че е хубаво да потърся първопричината, но в момента акцентът е друг, а именно, колко различна е грижата и продуктите при отделните видове. И, за да ме разберете по-добре за какво говоря, започвам.

Що е то плътност на косъма и защо е важно да знаем?

Разбирането на отделните видове бързо ще насочи към правилната грижа с по-малко грешки, разочарования и по-пълен джоб. И тук структурата се дели на три основни вида – тънка, средна и плътна, с междинни вариации, но те спадат към някоя от вече изброените. Най-съществената разлика е елементът на гъвкавост

ПЛЪТЕН – колкото по-дебел е даден косъм, толкова е по-твърд и устойчив. Това се отнася за всеки модел грива, от 1 до 4С. Този тип структура е с ниска пластичност и по-трудно променя формата си. Необходимо е помощно средство, за да се усети гладка и гъвкава. Т.е. имате нужда от много масла, маски или балсами. Те не само предотвратяват загубата на влага, но и помагат на косата да остане мека, с повече блясък и дефиниция. Тази коса обожава Deep conditioning маски, кремообразни и плътни формули, co-wash балсами, pre-poo маски, едри гребени и четки и по-рядко ДПШ. Маслата, повърхностно активните вещества в балсамите, мастните алкохоли плюс протеините, аминокиселините и овлажнителите – всички те добавят пластичност към косата. 

Но, именно с тях е хубаво да се внимава, ако влизате в противоположната графа!

ФИН – това е косъм, който има излишък от пластичност, което води до лесна деформация и бърза загуба на вълни или къдрици. Формулата тук е точно обратната, по малко от всичко и по-редовно ДПШ измиване. Бързо се натрупват продукти, по-бързо се омазнява, по-трудно се манипулира. Има една тънкост, ако сте с фин косъм и висока порьозност, то тогава косата ще бъде “жадна” за повече продукт и решението е малко на ръба в дозата и консистенцията. Ако, сте с фин косъм и ниска порьозност – водно, леко и по малко от всичко! Ако, сте и блонди chick 🐥 помислете не само за леки leave-in балсами (понякога дори без), но и предимно мус и авокадо или жожоба като масла. Изобщо не е лесно да се борави с фин косъм, плюс това бъдете много внимателни, защото структурата им е крехка. Те изискват здрава основа, за да може да задържат по-добре влагата, което означава повече протеини в рутината. Но, това от друга страна може да направи косата по-суха и по-чуплива. Ако, установите, че високо протеиновият продукт е твърде груб, потърсете еквивалент, чиито съставки са по-надолу в списъка.

СРЕДНА – ако, сте тук, то сте си най-добре. Общо взето може да ползвате всичко, ако изберете продукти на водна основа – може да комбинирате повече в едно миене. Ако, сте избрали кремообразни – леко разреждате и то не винаги.

Още веднъж ще напомня, че диаметърът на косата по никакъв начин не е свързан с количеството или вида. Всичко зависи от това колко широки са отделните косъмчета. Ето идея как да разберете – хванете и разтъркайте между пръстите си косъм, ако не усещате – фин, ако умерено и гладко напипвате – среден и дебел, ако усещате плътност. Друг начин в няколко стъпки:

Определяне

 #1 Измийте косата и изплакнете хубаво с вода, така че да няма остатъчни продукти. 

#2 Оставете косата да изсъхне естествено.

 #3 Отрежете обикновен конец, предназначен за плътни тъкани, не копринени.

 #4: Отрежете няколко косъма, когато косата е напълно суха и нека бъдат максимална дължина. Вземете от най-горната част на главата – короната. 

Щом вече сте готови залепете достатъчно близо конеца и косъмчетета върху лист хартия. Ако, косата е по-тънка от конеца – фин, ако е същата дебелина – среден и съответно по-широк, ако е с дебела структура. 

Човек може да има фина и гъста коса или плътна и  рядка, с висока и ниска порьозност и изобщо всякакви комбинации и то на една глава, но не ме питайте каква е грижата, ще ви покажа – 🤪 

Остана ми да драсна няколко реда и за последната характеристика – видовете вълни и къдрици, но ще го оставя за друг път.

Чао-Бао