Close

Интересни факти за коприната

Представете си сега една хипоалергенна, антибактериална, противогъбична материя, изградена от протеин, със същата структура като косата и кожата, и която НЕ отнема естествената влага, докато спим. Звучи чудесно, нали?

А какво ползваме ние цяяяяял живот? Спим си на калъфки от памук или сатен, все материи, които на свой ред развъждат мини цивилизации от бактерии и напук на усилията ни през деня да наситим косата и кожата си с влага, успяват нощем да ни мумифицират (хахаха, как драматично го казах).

Какво постигаме така в крайна сметка – денем хидратираме, поддържаме, стараем се, а нощем калъфката буквално изсмуква усилията ни? На мен никак не ми допада този омагьосан кръг! И съм убедена, че инвестицията във време и козметика рязко се оказва напразна, ако ползваме памучно спално бельо.

Именно затова си заслужава задълбаване в темата за по-горе споменатата материя, а именно – КОПРИНАТА!

В началото

Помня първите ми неуспешни псевдо копринени калъфки… после най-сетне попаднах на една… В последствие реших, че ще произвеждам щом е толкова трудно намирането (говоря само за 100% черничева коприна от клас 6А и за нищо друго).

Така първо намерих фабрика, в която да ми ги ушият, защото смятах, че намирането на коприна ще е по-лесно. Е да, ама не!

Диалогът в магазините за платове винаги протичаше по един и същ начин. Уж имат, но в крайна сметка нямат, а въпросите ми за 6А и разни мо̀ми (momme) оставаха дълбоко неразбрани.

Още по-странно беше, когато чувах “е, кой ще разбере, че не е” или “вземете сатен, той е по-евтин и пак лъщи”, а на едно място директно ми казаха “нямаме такова нещо”!

Ами добре! Явно ще се търси в Меката на Коприната – Китай! И така 18 месеца по-късно, след много безсънни нощи и рискове, резултатът е още една сбъдната мечта и собствен бранд копринени калъфки!

14 причини защо да спим на коприна

  1. Защото е най-ефективната пасивна инвестиция за красота и младост! Чувам някои от вас как казват “скъпо е” и да, прави сте, но резултатите, които ще получите с тази еднократна покупка, абсолютно си заслужават, а и ще се търкаляте многократно в лукс – като императрици!
  2. Вече споменах (или не) за нейната устойчивост на мухъл и акари, а как ви звучат хилядите препоръки от международни трихолози и дерматолози? Коприната е нежна, чиста и не дразни кожата, така че е особено подходяща за чувствителна кожа, включително акне, екземи и дори псориазис.

3. За да не кажа винаги, ще кажа, че по-често си лягаме дефинирани и ставаме наелектризирани. Истината е, че докато не се научим да спим прави или като Батуоман, няма как да се случат нещата, но бихме могли да подобрим резултата! Та, следващата причина е, че предотвратява заплитането, поради ниското триене.

4. Принципно сухата коса бързо може да премине от „просто суха“ към „сериозно увредена“. Тук копринената калъфка много може да помогне – има нежна повърхност и не отнема влагата (от никъде и от нищо), което предотвратява накъсването, цъфтежите и ФРИЗА?! (на мен това ми стига!). Резултат – гладка, еластична и хидратирана коса (разбира се и кожа, но мен все към буклите ме влече).

5. Ако се боядисвате – задължително коприна! Първо ще се въргаляте в протеин, второ няма да бъдете лишени от влага (това го казвам за пореден път, ама си е важно), трето – защото е супер секси!

6. Всяка коса и кожа според мен заслужава да спи на този разкош, но ако сте с тънка коса – вече става задължително. Това е най-лесно наранимата структура, трудна за третиране и обработване, и ако се въртите като шиш, това търкане допълнително изтънява косъма.

7. Предотвратява бръчките! Докато спите, кожата на лицето просто се плъзга по повърхността на копринената калъфка. Това предотвратява всякакво дърпане, придърпване (tugging) и смачкване (sleep creases), които в крайна сметка водят до досадни фини линии. Освен това коприната не отнема влагата и кожата остава по-хидратирана, което е от огромно значение след вечерната рутина от 19873 стъпки.

8. Казах ли хидратация, всесезонна хидратация? Веднага си представям изгоряла от слънцето кожа, опъната и болезнена. Разбира се коприната няма да премахне болката, но няма да до-дехидратира махагоновия епидермис. Това се отнася и за косата. Не много дами пазят гривата си през лятото и изпръхналата коса си е направо тенденция.

9. Не запушва порите както памука, така че сутрин една грижа по-малко!

10. Растеж на косата! Как? Нали водата е живот! Ако на едно растение влагата не се изпарява или отнема, то ще избуи, същото е и с косата, брадата, краката 😉

11. Дори египетският памук изглежда като Мата Космата в сравнение с повърхността на коприната, което значи никакво придърпване, а само усещане за гладкост. Златна материя, която няма да закачи или издърпа дори скъпата инвестиция в изкуствени мигли.

12. Терморегулираща, поддържа прохладно през лятото и по-топло през зимата, за топли-горещи вълни още не знам, ама няма да се изненадам 😉

13. Отвежда влагата. За разлика от памучните калъфки за възглавници, които абсорбират и задържат влагата, коприната я отвежда и допринася за максимален комфорт.

14. И не на последно място – защото я заслужавате!

Какво е за мен копринената калъфка?

Доказателство за взаимоотношението между интелигентността на природата и нашия стремеж към повишено качество на сън, здрава коса и подмладена кожа!

Лека нощ и копринени сънища!


П.С. Тази мечта нямаше да стане толкова бързо факт, ако до мен не беше моята азиатка с българки произход – БО!
Благодаря ти, че си част от всичкото!

Related Posts
CategoriesБлогът

Как да разпознаем истинската коприна?

В миналата статия за коприната изброих причини защо да спите на това естествено влакно, което няма еквивалент в природата и което също така наричат втората кожа на човешкото тяло. В днешното думословие ще споделя още тайни плюс наръчник, с който ще знаете как да избирате коприна, за да не се приберете със… сланина хахахах (само това се сетих като рима), ...